Joke van Leeuwen - Beelden en sculpturen


jokevanleeuwen02
Na tientallen jaren gewerkt te hebben in de architectenwereld, met daarnaast een passie voor tuinen, heeft Joke van Leeuwen deze liefde verruimd met het maken van beelden en sculpturen van keramiek.

Niet alleen voor in huis, maar ook objecten voor in de tuin, die zij ziet als een buitenkamer, een verlengstuk van het huis.

 

De passie voor kunst maakt een groot deel van haar leven uit. “Het tilt mij uit boven de realiteit en verdiept mijn innerlijk.”.

Joke genoot verschillende opleidingen voor boetseren, boetseren in was, modelboetseren, beeldhouwen en kunstgeschiedenis. 
Ze ontwikkelt een techniek en stijl die de beelden een eigen karakter en dimensie geven. Door steeds te experimenteren met materialen en vormen komt ze tot verrassende resultaten.

Beeldend kunstenaar met passie voor natuur.

Mijn beelden en sculpturen zijn allemaal gemaakt met natuurlijke materialen. Zo werk ik graag met klei omdat ik hiermee de prachtigste vormen en beelden kan creëren en mijn ideeën tot leven breng. Ook brons is een favoriet, dit geeft toch een andere dimensie.
Met natuursteen beeldhouwden is een andere techniek die mij ook prikkelt. Het weghalen van materiaal om het zo naar zijn vorm te brengen is een spannend proces wat mij veel voldoening geeft.

Mijn passie voor de natuur ben ik mee geboren. Prachtig vind ik het als de knoppen van een bloem open spatten en daar de mooiste kleuren en geuren pracht uit ontspringt. In mijn tuin heb ik dan ook vele verschillende soorten bomen en planten die ik met liefde verzorg en bestudeer. Mijn atelier staat midden in deze tuin en vormt een directe inspiratiebron of rustmoment.
Doordat ik jaren in de architectuur heb gewerkt kan ik het spel der lijnen en structuren ook vertalen in mijn werk. In het creatieve proces neem ik deze elementen mee. De combinatie van natuurlijke vormen en architectonische structuren geeft een extra accent.  een ander aspect is de constructie, deze moet goed zijn maar niet de vromen belemmeren. Deze mix van passies motiveren  mij iedere keer weer tot de ideeën voor nieuwe beelden en sculpturen.


KLEI
De verschillende soorten en structuren van de klei geeft het vormen van een beeld of sculptuur iedere keer weer iets unieks. Dat is ook wat mij zo boeit, iedere keer iets nieuws maken, ieder stuk is een unica.
Met verf en glazuur komt het beeld dan tot leven. De kleurstelling en combinatie van natuurlijk materiaal en kleur geeft de gewenste uitstraling mee. En maakt het het geheel wel af. 

BRONS
Maar werken met brons geeft toch  een extra dimensie aan een beeld. De structuur en kleuring die het meekrijgt nadat het gegoten en bewerkt is, is uniek te noemen. Dat is altijd weer spannend, want je maakt het beeld van was, waarna er een mal van gips om het wasmodel gegoten wordt.  In deze mal wordt het gesmolten brons gegoten dat de was oplost en het beeld vormt. na het verwijderen van de gipsen mal moet het beeld nog bewerkt worden zodat de prachtige brozen kleur en structuur ontstaat. Door de verschillende technieken bepaal je glans, kleur en ruwheid die de uiteindelijke look en veel aan het beeld geven. 

NATUURSTEEN
Beeldhouwen met natuursteen is een andere techniek die mij boeit. Juist het werken naar een idee toe maakt het zo spannend. Je begint met een idee en zoekt daar de juiste vorm natuursteen bij. en dan ga je aan de gang met beitel en vijl, hakken en schuren totdat de vorm ontstaat die je in je hoofd hebt. Door steeds iets weg te halen ontstaat het beeld, wat op zich een vreemd proces is omdat met klei je vormt door op te bouwen. Daarom is het ook zo spannend, wan weg is weg dus met iedere klap heb je besloten dat dat de juiste is.
Maar als de sculptuur zijn definitieve vorm bereikt geeft dat een euforisch gevoel dat een idee werkelijkheid wordt.

Exposities

  • Galerie Ka-Art

    Galerie Ka-Art

    Een aantal van mijn beelden zijn te zien in de doorlopende expositie bij de galerie Ka-Art in Rhenen. Hier kunt u dan altijd even binnen lopen om een indruk van mijn werk op te doen.

    U vindt de galerie op de Herenstraat 14 - 3911 JE Rhenen. de openingstijden zijn:Dinsdag t/m donderdag: 10.00 - 17.30 uur, Vrijdag: 10.00 - 18.00 uur / 19.00 - 21.00 uur en Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur